Weer een cijfer

Tegenwoordig krijgt het weer een cijfer. Het weer bevatten in een cijfer is natuurlijk treurig, vooral dat er een kennelijk een consensus bestaat over wat wel en niet lekker aan het weer zou zijn, is me een doorn in het oog. Een orkaan zou bij mij bijvoorbeeld sowieso een 10 krijgen. Een hagelbui in de zomer? Laat maar komen. Om dit stukje te ondersteunen had ik ‘weercijfer’ gegoogled en kwam terecht op een uitleg die mijn ergste vermoedens overtroffen.

Ik ben niet verder gekomen dan de eerste alinea; toen sloeg de regen al neer op mijn netvlies. Maar die laatste zin van de alinea, dames en heren; een zin als een koud pilsje op een warm terras:
Pelleboer deed het ook, maar bepaalde het getal op gevoel!

Voor wie hem niet kent, Pelleboer was een selfmade weerman uit Eelde die in de jaren 80 een soort cult-status verwierf.

Ik klikte de uitleg weg en de aanvankelijke motregen op mijn oogleden ontroerden zich terstond van deze zin. Omdat ie zo mooi is, laat ik hem nog een keer zien. Dus eerst koude kille rekenmethodes die nietszeggend op je verstand aan het inbeuken zijn totdat er een getal uit wordt geperst en dan:
Pelleboer deed het ook, maar bepaalde het getal op gevoel.

Als ik een nieuwe band zou oprichten en er een stemming zou komen wat de naam moest worden dan zou ik zeggen:
“Pelleboer deed het ook, maar bepaalde het getal op gevoel.”
Waarschijnlijk zou het dan ‘Pelleboer’ worden of ‘Pellebier’. Of ‘Pelle’. Als frontman zou ik dan smachten naar het eerste interview met een meisje van een regionaal krantje dat naar de herkomst van de bandnaam zou vragen (als ze er niet naar zou vragen, zou ik het zelf vermoedelijk ter berde brengen). Ik zou elke dag naar de drukkerij fietsen, de krant pakken, een stevig biertje kopen, de tafel helemaal vrij maken, de krant er zachtjes op neerleggen en dan de krant langzaam bladzijde voor bladzijde openvouwen op zoek naar de zin.

Pelleboer deed het ook, maar bepaalde het getal op gevoel.

Dit stukje delen
Dit bericht is geplaatst in column met de tags , . Bookmark de permalink.