Vaas

Misschien weet u het nog, maar een tijd geleden gaf ik aan dat vergelijkingen vaak mank gaan. Als u denkt, ja, dat zeg je omdat je zelf voor geen meter vergelijkingen of metaforen kunt bedenken, dan heeft u daar groot gelijk in. Daar zou Rutte nog wat van kunnen leren, van mijn oprechte eerlijkheid bedoel ik. Ja, lach er maar om, dat doet hij ook altijd, zelfs als hij de deur tegen iemand zijn neus slaat. Ha, ha, ja, als je aanklopt moet je wel even een stapje achteruit doen, ha, ha, ha.

Onze premier: ha, ha, ha.

Hij had het nodig gevonden een advertentie in een krant te plaatsen waarin ons land werd vergeleken met een vaas. Ja echt, een vaas. Ha, ha! Want een vaas is broos, zo zei hij, en we moeten er zuinig op zijn.

Ons land kan dus niet tegen een stootje. (Er kunnen wel bloemen in, in de vaas bedoel ik, niet in ons land. Zonnebloemen bijvoorbeeld. Je kunt zo’n ding ook naar iemand zijn harses gooien. Mocht je dat binnenkort van plan zijn: Niet eerst die bloemen eruit halen en dan gooien. Je krijgt de meeste punten als je de inhoud van de vaas horizontaal door de lucht kan laten vliegen in een vloeiende achterwaartse beweging. Als Van Gogh een vlogger was, dan hadden we er al lang beeld van gehad. Als u het leuk vindt, kunt u het thuis zelf proberen en de video naar me opsturen. Wat zegt u? Ja, naar Rutte opsturen mag ook. Huh? Ja, met geraniums, tuurlijk, wat je wilt, prei mag ook, als het maar cinematografisch is.)

Maar goed, Rutte vindt ons land gewoon heel gaaf en wilde ons even heel subtiel een klein beetje angst inboezemen voor de gevaren van deze tijd, ha, ha, ha!

Was ik premier geweest, nou, dan had ik het wel geweten, ook al ben ik niet zo goed in vergelijkingen.

Nederland is een klein land, laten we dat vooral niet vergeten te benadrukken, met relatief veel inwoners, aan de Noordzee. En behoorlijk plat en laag.

Geen enkele metafoor zou haar essentie kunnen vangen. Als ik haar was, zou ik vanwege de stilistische armoede van de premier mijn beklag doen middels een paginagrote advertentie waarin ik een rectificatie zou eisen in gebeeldhouwde zinnen doorspekt met vlijmscherpe metaforen die menigeen door merg en been zouden gaan.

En als Rutte het zou lezen, zou zijn lachen vergaan.

 

Dit bericht is geplaatst in column met de tags , . Bookmark de permalink.