Onderweg 4

Naar Rotterdam

Ik had zojuist besloten niks te gaan schrijven totdat ik een groot bord langs de snelweg zag staan met de tekst “NK Knikkeren”. Het mooiste NK ooit, qua klank. Alleen al om het uit te spreken zou ik me aanmelden. En dan steeds ongevraagd er melding van doen: “Nee, dan kan ik niet.” “Oh, waarom niet?” “Ik doe mee aan het NK knikkeren.” “Wat? NK kikkeren?” “Nee, sukkel, NK kníkkeren.”

Schiphol is inderdaad een hol, als je in de trein zit. Donker ook.

Iemand achter mij heeft het over intrinsieke en extrinsieke motivatie van een medewerker. Meer verdienen is extrinsiek, zegt hij. Die medewerker werkt er te lang en is nooit aangepakt. U bent gewaarschuwd.

Tunnels mogen dan misschien goed zijn voor het milieu. Mijn ogen, oren en gemoed doen ze geen goed. Dat mag ook wel eens gezegd worden.

Terugweg

Vrouw voor me moet extra betalen omdat ze geen toeslag had geboekt. Belachelijke gang van zaken, die toeslag. Je betaalt extra omdat je sneller op je bestemming bent en je moet daarvoor een extra keer inloggen bij een aparte paal. Het is haar eerste keer, zegt de vrouw en ik twijfel of het waar is. Jammer dat ze niet zei: “Ik doe dit elke week, zo reizen zonder toeslag.”

Op de middelbare school nam ik een tijdje de trein van Haren naar Groningen, 6 minuten duurde dat. Ik kocht nooit een kaartje en gaf altijd een valse naam op als ik betrapt werd. Peter de Vries, heette ik dan. Dat ging goed totdat ik naast een bekende zat en die valse naam niet meer durfde op te geven.

Het pinapparaat waarmee de toeslag plus boete betaald moet worden, doet het niet, voor de zoveelste keer. Een drama-ding, noemt een vrouwelijke conducteur het die bij haar mannelijke collega is gaan staan. Leuk woord om de klemtoon mee te oefenen, dramading. Doet me ook denken aan dat mooie nummer van Modest Mouse, Dramamine.

🎶 Travelling
swallowing
Dramamine.
🎶

Een tekst die dreigt in slaap te vallen, met steeds die klemtoon op de eerste lettergreep.

De dame naast me in het gangpad heeft slangenleren laarsjes. En een haviksneus. Het was vandaag heel warm buiten, maar mijn buurvrouw is verkouden en snuit zo nu en dan in een zakdoek. Het puntje van haar neus wordt er rood van.

Ik had een vriendin die panisch was voor slangen. Zou die ook bang zijn voor slangenleren laarsjes?

Slang op de weg. Chios, 2006.

Dit stukje delen
Dit bericht is geplaatst in column met de tags , , . Bookmark de permalink.