Ironie

Schermafbeelding 2013-04-24 om 11.29.35Vanochtend hoorde ik Nico Dijkshoorn zeggen dat hij vooral was geschrokken dat menschen op Twitter zijn ironie niet snapten. Hij had namelijk vanwege het Koningslied John Ewbank een milde steniging toegewenst. Waarom dat geen harde mocht zijn, is me even ontgaan, maar dat terzijde. En sindsdien werd zijn tijdlijn bestookt met mensen zonder kennis van ironie.

Maar nu had hij ook getwitterd dat hij Twitter een tijdje voor gezien hield, vanwege die vele reacties. De hamvraag was nu: was deze tweet ook ironisch bedoeld? Ja, kom daar maar es achter.

Ik weet het niet, ik zou het wel zwak vinden omdat ik het niet helemaal geloof. Een berg domme reacties, daar kun je hoogstens wat moe van worden. En het wordt inmiddels een beetje een cliché; als er een storm van verontwaardiging komt, je achter de ironie te verschuilen, meneer Dijkshoorn. “Wat zitten jullie nou allemaal te blazen, je snapt toch wel dat het ironisch bedoeld was?”
Eh nee, meneer Dijkshoorn, het is niet altijd duidelijk wanneer iets ironisch bedoeld is, of niet ironisch. Dat is op zich wel ironisch.

En wat is eigenlijk een ironische verwensing of belediging?

Meneer Dijkshoorn, even zonder geintjes, ik zou het op prijs stellen als u wat minder ironisch zou kunnen gaan twitteren, een niet mis te verstane belediging of verwensing op zijn tijd is helemaal niet verkeerd, echt niet, en het leven is al ingewikkeld genoeg, zeker met zo’n gigantische crisis die we nu hebben. Met dat Koningslied, bedoel ik.
Hoe dan ook, hou je veilig!
En anders de tyfus.

Dit bericht is geplaatst in column met de tags , , . Bookmark de permalink.