Huil

Een paar dagen geleden zag ik Anouk bij DWDD. Ze mocht iets zingen in het Nederlands. Van Nieuwkerk las eerst een stuk tekst voor van een lied dat zij had geschreven. “Wie is u?”, vroeg Van Nieuwkerk. In de tekst werden vragen gesteld aan een zekere “u”. Anouk schoot vol. Ik ook een beetje. “Als je het niet meer weet,” zei ze, “voor sommige is dat God”. Anouk ziet eruit als gewapend beton, terwijl ze eigenlijk heel ontwapenend is. Goudeerlijk, met een plat Haags accent.

Daarna zag ik een terugblik van AT5 over de Bijlmerramp. Ik heb nooit beseft wat een grote tragedie dat was. Een politieman die een week op de rampplek werkte, hield het niet droog tijdens een interview. Hij had er een trauma aan overgehouden dat nooit meer overging zoveel angst en leed had hij gezien. Ik nam me voor om er een keer naar toe te gaan uit eerbetoon.

Gelukkig waren er ook dingen op tv waar ik vrolijk van werd. En een beetje bang. ’s Ochtends had ik namelijk een bericht op Instagram gezien van een dame die ik ken. Zij speelde ooit met haar band in Winston Kingdom in de Warmoesstraat. Na haar optreden speelde nog een band, waarvan ik helemaal van de sokken werd geblazen. Ik dacht dus vanochtend nog, hoe heette die band ook alweer, dan kan ik die muziek weer eens luisteren? Geen idee. Wel een bijzondere naam, dat wist ik nog wel.

Gisteravond keken we naar de film Karakter, naar het boek van Bordewijk. Ineens was daar de naam: Katadreuffe! Net als die band! Let wel, uit te spreken als Ka-ta-dreuf-fe, niet op zijn Frans. Winston Kingdom, Karakter, Ka-ta-dreuf-fe. Ik kon wel janken, zo mooi valt het soms samen. Maar ook wel een beetje eng, want dat heb je soms met zoveel toeval.

En gisteren was Harrie Jekkers te gast bij DWDD. Hij vertelde over zijn laatste theatervoorstelling waarin ook een lofzang op Anouk te beluisteren valt. Daar liet Jekkers het eerste couplet van horen. Harrie en ik zitten op dezelfde lijn voor wat Anouk betreft, dat mag ook wel eens gezegd worden.

Ik moest denken aan de evergreen “Oh, Oh Den Haag” en de zin: “Zou meteen gaan huilen, als ik geen Hagenees zou zijn.”

Rare zin, want als je geen Hagenees bent, maar bijvoorbeeld een Groninger, dan hoef je heus niet te huilen dat je geen Hagenees bent en zeker niet meteen.

Dit stukje delen
Dit bericht is geplaatst in column met de tags , , , , . Bookmark de permalink.