Europa

Een niet onbelangrijk onderdeel van het wekelijkse semi-onschuldige voetbalpotje is de zogenaamde derde helft. Het welverdiende biertje na afloop. Met wat er hierna volgt heeft deze inleiding bitter weinig te maken, behalve dat iemand vorige week, in die derde helft, ons allemaal attent maakte op holle posters van de aanstaande Europese verkiezingen. We keken ernaar en haalden onze schouders op. Iemand zei: “Het moet niet gekker worden”.
Laatst zei iemand uit Zwolle tegen me: we leven in een doe-het-zelf wereld. Dit naar aanleiding dat er steeds meer mensen zijn die hun eigen bier aan het brouwen zijn. En binnenkort printen we ons eigen eerste Minister President van Europa. Een gedrocht gekozen via een vakjury enerzijds en televoting anderzijds.
Europa.
Een prachtig continent, met prachtige landen. Alhoewel ik het merendeel van de landen nooit heb bezocht.
Een echt samenhangend geheel zullen we nooit worden, vrees ik. Met louter economische motieven is het lastig smeden, zeker gezien de crisis waar we nog steeds in verkeren.
Ik kan me nog goed herinneren dat in ons dorp, vlakbij ons huis een Europese parlementariër woonde die pontificaal een bord in zijn tuin had staan met een politiek statement, iets van de CDA dacht ik. En dat ik aan mijn moeder uitleg vroeg wat dat te betekenen had. Ik was enorm onder de indruk, weet ik nog. Een man, een politicus, zette zich in voor een immens groot geheel. Deze persoon dacht buiten de grenzen van het dorp, de provincie, zelfs Nederland. Het boezemde bij mij in veel ontzag voor die man. Dit was groots.
En nu geloof ik er eenvoudig weg niet meer in. Toen wel, amper vijftien, maar 30 jaar later kom ik van een koude kermis thuis. Daar was dan wel een crisis voor nodig, om tot inkeer te komen. En dat is wellicht het goede aan de crisis; dat het utopische vooruitdenken gestopt werd. Want aan dat denken maken zich de eurofielen zich nog steeds schuldig. Net als met een onbereikbare liefde: of je haalt bakzeil of je volhardt in de illusie.

Dit stukje delen
Dit bericht is geplaatst in column. Bookmark de permalink.