Inflatie

De taal waarin politieke berichten tegenwoordig over ons worden uitgestort, loopt de spuigaten uit. Termen als ‘frontale aanval’, ‘de oppositie is de messen al aan het slijpen’, ‘hard tegen hard’ zijn schering en inslag. Alsof de politieke verslaggevers niet in Den Haag staan maar in de frontlinie van een oorlog.

Sinds het regeerakkoord zijn daar een aantal nieuwe uitsmijters aan toegevoegd: ‘volkskwoede’ ‘het land staat op zijn kop’ en meer van zuks.

Ik kan me de eerste volkswoede nog goed herinneren. Prachtig. Iedereen op straat, uitzinnig van woede. Knokpartijen, lynchpartijen, moord en doodslag, en uiteindelijk de guillotine. Tjak. Weer een hoofd eraf. 

Ik werd zo woest nadat de nieuwsdame het woord ‘volkswoede’ en ‘het land staat op zijn kop’ had uitgesproken dat ik al briesend en vloekend de tv uitzette en naar de keuken liep om daar een potje te gaan janken.

Boe-hoe!

Waar was de tijd van het zo objectief mogelijk verslag doen gebleven!? De onvolprezen neutraliteit! Ze zijn net zo erg als die populaire voetbalVERSLAGgevers met hun buitenoeverlijk geleuter!

Boe-hoe!

En wat als er straks echt een volksopstand uitbreekt? Wat zegt diezelfde dame dan? Niks waarschijnlijk, als ze een beetje verstand heeft, want dan herinnert ze zich dat ze de trede van de overtreffende trap al had betreden. Wat jammer nou.

“Ja, eh, vanmiddag is dus in Den Haag premier Rutte eh, ja, nou zeg maar aangevallen door burgers.”
“D. ik heb begrepen dat het ene been van Rutte in de hofvijver is gegooid en dat het andere been vanavond aan het spit wordt geregen in de Schilderswijk? Bij zijn oude school. Klopt dat?”
“Ja, zo zou je het kunnen zeggen. De mensen waren not amused, om het zo maar te zeggen.”
“En D. klopt het dat er nog steeds gezocht wordt naar lichaamsdelen van de heer Samsom?”
“Ja, dat klopt inderdaad. Het goede nieuws is dat zijn hoofd terug is gevonden in het park hier vlakbij, maar het slechte nieuws is dat men dit nog niet officieel heeft bevestigd. Het zou dus zomaar kunnen dat het straks weer ontkend wordt. Zo gaat dat.”
“Wat denk je zelf D.?”
“Het hoofd had veel weg van die van de heer Samsom, maar ik durf het niet te zeggen. Je moet weten dat zijn hoofd gebruikt werd als voetbal. En dat maakt, zoals je begrijpt, identificatie op dit moment erg lastig.”
“Oké. Jeetje. Weet je nog wat de stand geworden is?”
“Nee, de VDD-ers stonden voor, maar de eindstand heb ik niet paraat.”
“Oké D. Laatste vraag: ben je zelf wel veilig? Je bent kaalgeschoren, dat zien we, je hebt ook wat veren op je hoofd, maar is er zeg maar reëel gevaar?”
“Voor zover ik weet is het veilig. De NOS heeft mij verzekerd, namens de hoofdredacteur, dat mij niets zal overkomen, behalve misschien nog een keertje een ongewenste penetratie. Maar goed. De jongen die ik sprak vanmiddag, degene die mij gratis heeft geknipt, verzekerde mij ook dat het niet persoonlijk was, wat er allemaal was gebeurd.”
“Goed D. bedankt tot zover. We spreken je later.
Zo dames en heren, D. uit Den Haag met een ongewenste penetratie, tja, waar de boosheid van de burgertjes vandaag vandaag de dag al niet toe kan leiden.
En dan nu het weer.”

Dit stukje delen
Dit bericht is geplaatst in column met de tags , . Bookmark de permalink.