Bodem

Ik heb mijn eerste betaalde schrijfopdracht binnen. Het betreft een promotie voor een Youtube kanaal. We kwamen na een harde onderhandeling overeen dat ik er 5 euro voor zou krijgen. Je moet ergens beginnen.

Ter voorbereiding keek ik de Tegenlicht aflevering Goudzoekers in Youtube land terug. Over hoe een algoritme mensen (en kinderen) onderwerpt aan zijn kapitalistische wetten. Het was een ontluisterende ervaring deze aflevering, ik zou zelfs zo ver willen gaan met de constatering dat we als mensheid de bodem van de beschaving hebben bereikt.

Het nieuwe algoritme van YT zit zo in elkaar dat een video (commercieel) interessanter wordt (voor advertenties) naarmate deze langer duurt. Vandaar dat onze kinderen wezenloos naar video’s kijken van gamers omdat deze lieden eenvoudig lange video’s kunnen opnemen. In Tegenlicht zien we de wereldberoemde Kwebbelkop, die met hart en ziel in deze bodemloze gameput is gedoken. Zijn Youtube-kanaal heeft 7,4 miljoen abonnees en zijn video’s worden eveneens miljoenen keren bekeken.

De succesvolle YT-ers mogen niet ziek worden, want als ze een dagelijkse upload overslaan verliezen ze viewers en daar hebben adverteerders een hekel aan. De gevolgen van deze rat-race laten zich raden: het gaat al lang niet meer om de inhoud (als die er al was) en (morele) grenzen worden overschreden.

In de Tegenlicht aflevering zien we een beginnende YT-er die een contract tekent bij een manager die een grapje maakt dat de nieuwe klant nu zijn ziel verkoopt aan de duivel, ha ha ha. Maar het is geen grap.

De vriendin van Kwebbelkop, Azzy, is ook wereldberoemd en heeft de looks van een porno-actrice. We zien korte flitsen dat ze naakt over straat gaat om te vieren dat ze een miljoen volgers heeft. Machiavelli zou het wel begrepen hebben.

Op een conferentie in Amerika waar deze beroemdheden mochten opdraven zien we een meet and greet van Azzy met haar fans. Een paar verlegen nerds krijgen een knuffel en gaan op de foto. Het is allemaal zo plastic en nep dat het glazuur je van je tanden breekt.

En dan moest het ergste nog komen. Kwebbelkop die bij RTL Late night vertelt dat hij zijn vader weer had ontmoet, na zeven jaar. Het vindt plaats in een ziekenhuis, omdat hij een hersenbloeding heeft gehad. En dan zien we een shot uit het ziekenhuis, gefilmd door Azzy, hoe Kwebbelkop even praat met zijn vader die met een slang in zijn neus op bed ligt, half op zijn zij. “Ik heb mijn 5e appartement gekocht,” zegt hij tegen zijn vader. “Tjonge,” antwoord hij. Terug bij RTL-late night springen de tranen in Kwebbelkops ogen.

Alles voor de kunst, oh sorry, ik bedoel voor de viewers!

Wat ik dus wil zeggen, lieve mensen, kijk alsjeblieft niet naar dit kanaal: Vera en Gabi show, van mijn dochter en haar vriendin. Je krijgt er tranen van in je ogen, zo slecht is het.

C’est arrivé près de chez vous, kent u die grensvervagende film? Die ga ik binnenkort met mijn dochter kijken, de opdrachtgever. Daarna doen we ons te goed aan Family Viewing, van Atom Egoyan.

Duimpjes omhoog.

 

 

 

 

Dit stukje delen
Dit bericht is geplaatst in column met de tags , , , , . Bookmark de permalink.