Bad

Laatst zat ik op een benauwd terrasje (vanwege de smalle stoep) te praten met M. Vaak als ik hem iets vertel, lacht hij na afloop en zegt dat ik dàt op moet schrijven.
Ik weiger te geloven dat hij daarmee impliceert dat wat ik normaal opschrijf niet de moeite waard is. Hij is immers een vriend. Vrienden zeggen elkaar meteen de waarheid nietwaar? Zoals: Je schrijft gewoon kut. Of: schrijf je??

Maar goed, we zullen kijken of hij gelijk heeft. Ik vertelde hem namelijk over een sollicitatie die ik een keer had meegemaakt.

Een zeer knappe jongeman, jaar of twintig, stapte de kamer binnen. Echt een Adonis.
Mijn baas, die van de herenliefde is, begon, misschien fantaseer ik het, maar dat moet u mij maar niet kwalijk nemen, te giechelen. Van opwinding.
Ik kan me niet herinneren of de jongen ons een hand gaf, maar ik zou er vergif op innemen dat hij het niet had gedaan. Ik zei dat hij zijn jas wel op de kapstok kon hangen en dat had ik beter niet kunnen zeggen. Op het zwarte T-shirt dat tevoorschijn kwam, stond in grote dikke gele letters: “Bad Motherfucker”.
We konden hem niet goed verstaan. Hij had ook geen enkel idee waarom hij daar zat, iets met een uitzendbureau, mompelde hij. En ik zat maar naar die gele letters te kijken en ik vroeg me af of hij überhaupt wel besefte wat voor indruk zo’n slogan maakt tijdens een sollicitatie. Of hij wel doorhad dat ik aan mijn eigen moeder moest denken? En aan zijn moeder.
Hij was kansloos. Meteen toen ik de tekst las. Voor de vorm praat je de tijd nog uit, maar je weet het meteen al. Je leert van de vele gesprekken dat je nooit de druk moet voelen dat een positie opgevuld moet worden, daar ga je de mist mee in. Je vaart vooral op je intuïtie. Past deze persoon bij ons? Kan hij/zij de baan wel aan? Zijn cv zal wel in orde zijn, anders zit ie niet tegenover je.
En die knappe jongen deed trouwens geen vlieg kwaad. Of beter gezegd, hij was zich van geen kwaad bewust. Ik vermoed dat hij inmiddels geld als water verdient, als model. Ik hoop het.

Maar beste mensen, mijn advies: Als je die doorsneebaan echt niet wilt, draag een zwart T-shirt met een gele ‘Bad Motherfucker’ erop. Succes gegarandeerd.

Dit stukje delen
Dit bericht is geplaatst in column met de tags , , . Bookmark de permalink.