Awesome

Mijn zus liet via Whatsapp weten dat ze al vier dagen in de kou zat omdat de thermostaat het had begeven. De hele familie was er getuige van via de groepsapp die mijn halfbroer had aangemaakt, awesome family geheten. Ze had toch al een thermostaat op Marktplaats gescoord die ze zelf ging installeren, had ik gelezen? Maar inmiddels kwam er steeeeenkoud voorbij en een duidelijke Er moet iemand komen.

Aangezien ik vlakbij woon, de rest woont op twee uur rijden en die halfbroer zit in Madrid,  typte ik in dat ik eraan kwam. Het vriest nog niet, wat zeg ik, we zitten zelfs in de dubbele cijfers, dus heel penibel was de situatie niet, hoogstens wat ongemakkelijk, dus ik deed het rustig aan. Een van mijn betere eigenschappen trouwens, rustig aan doen, maar ik kreeg inmiddels privéberichten op mijn telefoon of ik niet iets kon doen. Ja, ik ga al, antwoordde ik, stelletje ongeduld.

Het huis van mijn zus binnenlopend, sloeg de warmte me in het gezicht. Ja hallo? Hoezo koud? Ik keek mijn zus behoorlijk verontwaardigd aan. Ook een van mijn betere eigenschappen trouwens, mijn zus verontwaardigd aankijken. Rustig, zei ze, dat kwam omdat ze onbedoeld de twee draadjes van de thermostaat die uit de muur staken met elkaar had verbonden waardoor de cv-ketel weer aansloeg. Maar ze had de stroom er meteen weer van afgehaald omdat ze het niet vertrouwde, vanwege een vreemd geluid. Als een doorgewinterde klusjesman nam ik de zaak even door en schroefde heel gedecideerd de Marktplaats-thermostaat aan de muur, waarbij mijn zus nog vroeg of ik mijn bril niet moest opzetten, waarop ik antwoordde dat ik bijziend ben, wat ze overigens had kunnen weten, want ik heb dat al verscheidene keren verteld. Ik had mijn bril trouwens ook niet bij me. En die thermostaat van Marktplaats deed het niet, wat mijn broer al zei op de App, anders doe je hem immers ook niet weg.

Mijn zus en ik reden even later in de stromende regen naar de Praxis, wat mijn vader ook al had geopperd op de App: koop toch gewoon een goedkope bij de Praxis. Terwijl mijn zus met mijn vader de te volgen strategie aan het uitdenken was, via de telefoon, waardoor ze mij de route alleen maar kon gebarenbereikten we de bestemming: de Gamma. De Gamma? Ik was even van mijn apropos, en daar ben ik niet zo goed in, van mijn apropos raken. Mijn zus zei iets van Praxis, Gamma whatever.

Die goedkope thermostaat schroefde ik heel fraai aan de muur, ik heb daar echt talent voor, dat mag ook wel eens gezegd worden. En ja hoor, de cv-ketel deed het weer. Na tien minuten bleek hij toch weer afgeslagen, wat bij ons de domme gedachte opwierp dat die Marktplaatsvariant en zelfs haar oude thermostaat misschien toch wel deugden? Het lag immers allemaal aan die ketel! Lang trial-and-error verhaal kort: er zat een enorme luchtbel in de leidingen en zowel de oude thermostaat als die van Marktplaats waren stuk. Praxis (Gamma dus) had gewonnen. Die schroeven wilden er trouwens bijna niet meer in, maar dat lag niet aan mij, maar aan de muur.

Bij het ontluchten, wat mijn vader al veel eerder had geadviseerd, vroeg mijn zus of ik nog wist hoe onze vader ooit als een leeuw vocht met die enorm harde waterstraal die uit de zelf aangelegde verwarming tegen het plafond spoot. Jazeker, zei ik. Paniek in de tent. Handdoeken waren niet aan te slepen om de wond te stelpen. Hij kan mooi hartgrondig vloeken, mijn vader, ik heb dat maar meteen overgenomen.

In de aftermath kwam een tafereel uit mijn studententijd naar boven borrelen dat ik ooit een mannetje liet langskomen omdat mijn cv-ketel het niet meer deed en ik het echt steenkoud had, zo zei ik lachend tegen mijn zus. Ik stond in mijn pyjama in de keuken en de monteur keek mij na een korte inspectie enorm verontwaardigd aan: de stekker lag er uit. Of ik hem zat te fokken? Hij deed hem erin en alles deed het weer. Ik had hem de vorige dag eruit getrokken bedacht ik me opeens, omdat ik iets wilde schoonmaken. De monteur kon het nauwelijks geloven dat hij voor zoiets stoms was gekomen.

Dat moet je vertellen, zei mijn zus.

Dit stukje delen
Dit bericht is geplaatst in column met de tags , , . Bookmark de permalink.