Adbook

Ik las een column van Aaf Brandt Corstius via Facebook over de kwestie Geen Stijl. Ze verbaasde zich erover dat Geen Stijl überhaupt adverteerders had, voor de 50 reageerders. Het was een kalme column met goede raad; de reageerders zouden net als haar schelpen moeten zoeken op het strand, zoals zij deed in Portugal.

Ik ben de enige reageerder op Aaf, voorzover ik weet. Met liefde zou ik een advertentie naast haar columns plaatsen, vanwege de kalmte, de rust die er van af straalt. Ik hoop niet dat dat seksistisch overkomt, want dat is geenszins de bedoeling.

Daarover gesproken, mijn neef van 12 is een pittig mannetje en niet alleen omdat hij van sambal houdt. Hij liep vanmiddag als laatste de trap af, mijn dochter en haar vriendin waren al beneden en ik zei, een beetje vaderlijk: “Let je goed op de dames? Jij bent de oudste en een man tenslotte.” Hij hield zijn pas en zei: “Huh? Dat is seksistisch. Omdat ik toevallig een man ben, moet ik op hun passen?” Jezus, dacht ik, je kan ook niks meer zeggen tegen die jongelui van tegenwoordig. “Ja,” zei ik, “mannen zijn sterker dan vrouwen.” “Gemiddeld,” zei hij. “Ja,” zei ik, “in het algemeen. Je bent toch sterker dan die twee beneden?” “Ja, dat wel,” capituleerde hij. Ik seksistisch, waar haalt die gast het vandaan? Van school? Youtube? Niet van Geen Stijl in ieder geval.

Terug naar Aaf. Ik zeg aldoor Aaf, omdat ik dat zo’n leuke naam vind, niet om andere redenen mocht u dat denken. Haar column was zoals gezegd prettig kalm van toon. Ze blaast doorgaans niet hoog van de toren, in die zin is ze een voorbeeld. Ondanks de kleine schare reageerders, volgens mij zijn het er veel meer dan 50, wordt Geen Stijl enorm veel bezocht, het lokmiddel voor de adverteerders. Daarmee sloeg ze de plank wel een beetje mis, maar ik vergeef haar dat. Zo ben ik.

Vergeet ik bijna de aanleiding voor dit stuk, want bij Geen Stijl moet ik altijd denken aan Martin Bril. Die vertelde een keer tijdens een interview dat hij fan was van Geen Stijl, juist omdat het zo politiek incorrect is en overal tegen aantrapt. Het was nodig. Dat interview was van lang geleden, gelukkig, maar ik schrok er destijds van, omdat ik niet zo’n fan was van GS en Martin hoog heb zitten. Ik zeg nu Martin, vanwege dat ge-Aaf.

Terug naar Corstius. De ironie wil namelijk dat onder haar bericht, van de Volkskrant, op Facebook een advertentie stond van, u raadt het al.. van Geen Stijl inderdaad. Dus de Aaf en Volkskrant zorgen ervoor dat ik een advertentie zie van die seksisten. Tja.

Rest mij nog tegen Aaf te zeggen dat ik dat schelpen zoeken helemaal dig. Als ik op het strand ben, doe ik het vaak met mijn kinderen. De jongste is net als u. In Nederland kan ik u aanraden naar het lied van de merel te luisteren in het schemerduister. Ook rustgevend.

Dit stukje delen
Dit bericht is geplaatst in column met de tags , , . Bookmark de permalink.